Saturday, June 20, 2009

interview pegawai penguatkuasa

sape pernah g interview peg penguatkuasa? or baru dpt offer interview? kat sini aku just nk share pengalaman aku masa g interview peg penguatkuasa lewat masa lalu..ceh!! hehe..walopon rezeki x menyebelahi aku, hope dgn aku bermurah hati share pengalaman ni, maka mintak2 Allah s.w.t murah2kan la rezeki aku..amin..
nak cite nih.. offer yang aku dapat 2 untuk perbadanan sisa pepejal. perbadanan ni kira baru ditubuhkan la under kementerian perumahan dan kerajaan tempatan.ada dua bahagian. pertama, bahagian ujian fizikal. kedua, sesi temuduga la..maknanya kita kena lulus ujian fizikal untuk ditemuduga..

ujian fizikal :

ukur ketinggian
min 153cm perempuan, lelaki xsure la..he..

timbang berat
min 46kg perempuan, lelaki?

penglihatan

lari 400m dlm masa 2 minit bagi female, 1 minit 50 saat kot bagi male

kawat kaki

sit up dan pumping dlm masa ditetapkan

kepada mereka yang xcukup berat or ketinggian, jangan putus asa n terus give up. cuba la dulu. mana tau kot2 blh lepas gak untuk sesi interview. aku dulu pun x cukup berat gk tapi urusetia2 yang ada masa 2 bermurah hati nak bg aku 2nd chance.diorg bg masa suruh aku bt la ape2 untuk tambahkan berat aku sampai cukup gak 46kg. aku pun ape lagi, minum air byk2.pahtu makan nasi goreng. agak2 boleh x dari 44 nk g 46 minum ng makan nasi?heee..ni nk citer ni, makcik aku punya idea suruh letak purse die yg memang penuh ng coins kat dlm poket suar aku..ape lagi, mcm nk cecah bumi je poket suar aku luyut penuh ng barang2 semangatnye nk bg naik timbangan ni..n lastly alhamdulliah, aku lepas..(thanks kepada urusetia kerana bt2 xnmpk je poket suar aku 2)

lepas habis berhempas pulas ng ujian2 fizikal, xhabis lagi nervous ni nk tunggu sesi interview pulak. diorg bagi masa untuk bersihkan diri, makan n sembahyang dulu sebelum bermula temuduga iaitu pada pukul 2petang. kami dibahagikan kepada group2 kecil. setiap group ada 6. group aku 5 female 1 male.biasala lelaki kan semakin pupus. hee..marah ke? that's mean, interview masuk by group la ni. tibalah masanya, group kami dipanggil masuk. mula2 masuk aku nmpk 3 org interviewer tersenyum je n kt dpn 2 ada 6 kerusi yang telah disusun sebaris. kami dikehendaki menjawab soalan yg ditanya seorg demi seorg.

ini adalh antara soalan2nya:
1) intoduce yourself except yg ada dlm resume..mmm..cane tuh?
***ty in english, so jawab pun in english la ye

2)kami yg ada ms 2 semuanya xde pengalaman dlm pnguatkuasa n ijazah pun x berkaitan, so interviewer 2 tanya apekah kekuatan/ kelebihan yang kami ada untuk diorg amik kami berkerja?
macam2 la jawapan yg diberikan. lastly interviewer 2 ckp semua x menjawab soalan die.jawapan yang die nk simple je.ha, cuba tekaape jwpnnye?

3)kerja penguatkuasa ni bkn ikut time pejabat je. sometimes kalau ade kes lewat mlm pun kena keje? so, kami sebagai kaum hawa sanggup tak menyahut cabaran ini?

2 je soalan2 yang ditanya...

ok x?hee..next time, aku akan cite lak pengalaman aku attend interview pegawai sains (-.~) Bye!!

2 comments:

  1. Jwpn apa ye utk soalan pertama tu?

    ReplyDelete
  2. ye..jwpn ape utk soalan pertama yer...n then diorg interview in english ke sepanjang sesi interview tu...

    ReplyDelete